dinsdag 18 augustus 2015

Dag 25: Einde van een heerlijke vakantie

’s Nachts opstaan om naar de wc te gaan is in zo’n vakantie als deze een ware opgave. Omdat je vrijwel elke nacht ergens anders slaapt en het ‘s nachts echt pikkedonker is, heb je geen idee waar je naar toe moet. Om de ander niet wakker te maken, wil je geen lamp aan doen. Maar zo schuifelend door een onbekende ruimte, wetend dat er een douchebak is waar je in kunt storten, is toch even iets anders. En als het halfvolle glas wijn naast het bed op de grond valt, had ik toch beter dat lampje kunnen kiezen!


De wekker staat op zes uur, zodat we de zonsopkomst kunnen zien. Nog een keer National Geographic vanuit ons bed. Vanaf morgen zien we weer huizen en auto’s om ons heen. 
De koffers worden opnieuw ingepakt. Alle drie weken geleden zo keurige stapels kleren zitten nu gesorteerd en wel in plastic zakken: donkerbont, lichtbont, wit en fijne was. Kan morgen zo de wasmachine in. Overbodige zooi gaat weg en een lange broek plus trui voor in het vliegtuig leggen we apart.

De rest van de dag wordt afzien. Tot 13 uur nog hier, maar daarna het betere hangen op Windhoek Airport.


We hebben een heerlijk vakantie gehad. 5000 km gereden. Mooie lodges en guesthouses gehad, maar ook een paar die we zelf nooit zouden uitkiezen. Onwijs veel gezien, veel gelachen, lekker gegeten (ja, ook gedronken!), dieren gezien die we nog nooit eerder hadden gezien, vreemde geluiden gehoord, ons gegeneerd voor de armoe hier, maar ook vol bewondering gekeken naar de trotse bewoners van beide landen en inspiratie opgedaan voor tekenlessen en leesteksten. 


Tja, en wat zouden we dan een volgende keer zelf anders doen? Naast de dikke tips in dit weblog, zijn er nog een paar die we niet genoemd hebben.

Ten eerste: huur een fourwheeldrive auto. Op de gravelwegen, en met name de D-wegen, is dit toch echt een stuk comfortabeler. 

Ten tweede: check heel goed de hotellijst die je krijgt en zoek op Zoover of Tripadvisor naar de reviews zonder over elk zeurderig commentaar te vallen. 

Ten derde: neem warme kleding mee. In onze zomer (daar winter) is het in zuidelijk Afrika overdag lekker weer, maar 's avonds en 's ochtends is het erg koud. Aan de kust is het ook overdag vaak koud. Wij hadden echt te weinig lange broeken en truien mee.

Ten vierde: als je ergens langer zit dan een nacht, kijk dan of er in de omgeving iets te doen is en je niet alleen aangewezen bent op de lodge. 

Ten vijfde: check het reisschema. Kloppen de afstanden? Wanneer is de terugvlucht? Hoe breng je die laatste dag door als je 's nachts gaat vliegen? 

Algemeen

  • Neem een TomTom en een goede kaart mee. TomTom kent niet alle wegen, daarvoor heb je dan weer de kaart.
  • Neem het Afrikaanse ritme aan. Sta op bij zonsopgang en ga eerder slapen dan je gewend bent.
  • Kans op malaria is in de Afrikaanse winter kleiner dan in de Afrikaanse zomer, maar slik voor de zekerheid wil malariapillen. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten